T K

Manisa Organize Sanayi Bölgesi

Proje İçeriği

MOSB bağlı işletme ve iştiraklerinde oluşturulmuş olan Tier II+ veri merkezi üzerinden private cloud hizmetleri sağlıyoruz. Tüm sistemler burada oluşturulan platform üzerinde ( Vmware, Proxmox, Kubernetes ) konsolide edilerek iş sürekliliği ve dijital dönüşüm için bir güç noktası olarak. konumlandırılmıştır. Yine tüm organizasyona ait ve 10.000.000 metrekare alan üzerinde yer alan kampüsler, binalar ve operasyon noktalarını içeren üç katmanlı kampüs ağı bu merkezde sonlanmakta ve yine bu merkezden yönetilmektedir. Yine bu merkez üzerinden tüm organizasyona SaaS ( ERP, Elektronik Süreç Yönetimi vb.) , PaaS ( Scada, DMS) , IaaS ( MOBESE, Güvenlik Sistemleri. ve Sanal Santral Hizmetleri ) hizmetleri verilmektedir. Yine tüm organizasyona ISO 27001:2013 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi danışmanlığı ve proje yöneticiliği hizmeti verilmektedir. Projenin temel çıktıları (her boyutta organizasyonumuz için aynı seviyede olmak kaydıyla) : * İş Sürekliliği * High Availability ( %99,9 Sistem Uptime, Donanım yedekliliği, Sunucu yedekliliği, Internet yedekliliği, Network yedekliliği ) * Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi olarak verilebilir.


Projenin Amacı

dogan.zorlu@mosb.org.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Her iki başlığı da kapsamaktadır.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Büyüklüğünden bağımsız bir şekilde, tüm organizasyonların birimlerinde aynı hizmet seviyesinin sağlanmış olması. Bu hizmet seviyesine bağlı olarak, tüm faaliyet alanlarında daha önceden mümkün olmayan uygulamaların geliştirilebiliyor olması. Örn: 2000 öğrenci kapasiteli meslek lisemizde (MOSTEM) online eğitim sisteminin İş Zekası araçları kullanılarak yönetilmesi, yine aynı şekilde MOSTEM lisesinde oluşturulan bir ARGE ekibi ile prototiplemeden üretime kadar %100 inhouse IoT projelerinin geliştirilebiliyor olması.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Proje sponsorları, iki yıl süren projenin sonunda verdikleri destekten dolayı oldukça memnun görünüyorlar. Proje sponsorlarımızın tamamı, organizasyonlarımız içersinde üst düzey yönetici olarak görev yapmaktadırlar.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

İlk soruda belirtmiş olduğumuz tüm faaliyet. alanlarımızda doğrudan fayda sağlamıştır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Evet, tüm sistemlerin çok yüksek seviyede uptime göstermesine bağlı olarak, çalışan memnuniyeti ve müşteri memnuniyeti anketlerinde pozitif yönlü bir etkisi olduğu görülmektedir. Veri merkezinde konsolide edilen sistemler ( Fiziksel sunucu, Lisans, ve İnternet erişimi) operasyon ve yatırım maliyetlerinde dramatik bir azalmayı beraberinde getirmiştir. Kalite Yönetim Sistemine entegre Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi tüm organizasyonlarda dijital dönüşüm için güvenli bir ortam sağlamış ve servislere erişim %99,9 seviyelerinde gerçekleşmiştir. Yine bu platformda çalışan Scada sistemi aracılığı ile enerji dağıtımı alt yapısı tam yedekli bir modelde çalışarak sanayi tesislerinin enerjiye bağlı herhangi. bir sorun yaşamasının önüne geçilmiştir.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Proje ekibi yedi kişiden oluşmaktadır. Çekirdek ekip Veri Merkezinin kurulması, merkezde yer alacak komponentlerin kurulum ve yapılandırılmalarını gerçekleştirmiştir. Sistemlerin organizasyonlara yaygınlaştırılması ve konsolidasyonu ile desteğinin verilmesi yine tüm ekip tarafından gerçekleştirilmiştir. İki kişiden oluşan bir ekip ISO 9001:2015 ve ISO 27001:2013 kurulumlarını gerçekleştirmiştir. Bahsedilen tüm sistemin kurulması ve yapılandırılması yine proje ekibi tarafından inhouse gerçekleştirilmiştir.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Tüm proje, proje ekibi tarafından projelendirilmiş ve gerçekleştirilmiştir. Proje içersindeki ERP ve benzeri yazılım ürünlerinin konsodilasyonu ürünleri geliştiren firmalar tarafından gerçekleştirilmiştir.